





Finocchio – fenkuł. Jest warzywem śródziemnomorskim. Pozytywnie działa na przewód pokarmowy. Korzeń fenkułu spożywa się na surowo lub obgotowany. Ma aromatyczny, słodko – anyżkowy smak.
Z korzenia fenkułu przygotowałam dzisiaj sałatkę z dodatkiem pomarańczy i czarnych oliwek. Wszystko skropione sokiem z cytryny, olejem z oliwek i aromatyzowane świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki na 1 osobę:
- pół korzenia fenkułu
- 1 pomarańcza
- 5,6 czarnych oliwek
- sok z pół cytryny
- łyżka oleju z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Myjemy pod bierzącą wodą finocchio, odcinamy boczne łodygi, dzielimy na ćwiartki i odcinamy zgrubiałe części warzywa (głąb). Kroimy, dobrze zaostrzonym nożem, na cienkie paseczki. Odkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Obieramy pomarańcze i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do pokrojonego finocchio.
Odcedzamy z zalewy czarne oliwki i dodajemy do sałatki.
Solimy, skrapiamy olejem z oliwek i posypujemy świeżo startym pieprzem.