





Nadchodzące ciepłe dni zapraszają nas do dań lekkich i strawnych, nie wspominając o diecie :-<
Mam w swoich przepisach podobną sałatkę z tuńczykiem, ulubioną, teraz spróbowałam przygotować taką z kurczakiem a dokładnie z mięsem z piersi kurczaka.
Inspiracją był poczęstunek peruwiańskich znajomych. Dokładnego przepisu nie udało mi się od Nich wyciągnąć ( a może go wcale nie mieli 🙂 )…. „Wszystkiego po trochu” to jedyne co usłyszałam.
Otworzenie smaku sałatki było świetną zabawą.
Składniki:
- 200 g ryżu (najlepiej parboiled , do sałatek)
- 1/2 piersi z kurczaka
- 2, 3 pomidory
- 100/150 g żółtego sera
- 2 łyżki różnorodnych warzyw konserwowych jak pieczarki, oliwki, capary, papryka…
- sól, czosnek, rozmaryn, oregano
- majonez ( nie obowiązkowy)
Sposób przygotowania:
W dużej ilości wrzącej, posolonej wody gotujemy ryż na sypko ( czas wg opisu na opakowaniu, przeważnie jest to 14 minut). Ugotowany ryż odcedzamy.
Kroimy mięso z piersi kurczaka na niewielkie kwadraty.
Na rozgrzaną patelnie (wystarczająco dużą, bo potem dodamy ryż) wlewamy trochę oleju, dodajemy rozmaryn i pokrojone kawałki mięsa. Solimy i podsmażamy na złoty kolor.
Do usmażonego kurczaka dodajemy ugotowany na sypko ryż. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce.
Umyte pomidory (najlepiej bez skórki) kroimy na małą kostkę, solimy, dodajemy pokrojony czosnek, oregano i sól. Odstawiamy aby pomidory nabrały smaku. Czosnek, pokrojony na większe kawałki, możemy później wyłowić z pomidorów. Wystarczy pozostawić go tylko na tyle aby pomidory nabrały aromatu.
Teraz, do schłodzonego ryżu z kurczakiem, dodajemy pomidory, ser pokrojony na drobne kawałki i odcedzone warzywa. Solimy ( jeśli potrzeba) i podajemy schłodzoną sałatką z majonezem.