





Tym razem do semifreddo użyłam torrone – włoskiego przysmaku z miodu, białka i orzechów.
Składniki:
- 1/2 litra świeżej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 200 g torrone
Sposób przygotowania:
Kruszymy torrone na drobne kawałki.
Ubijamy pianę z białek, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę i ubijamy śmietanę. Łączymy razem, bardzo delikatnie, wszystkie składniki.
Dno podłużnej foremki (wcześniej wyłożoną folią plastikową) pokrywamy pokruszonymi kawałkami torrone, polewamy 1/2 masy i posypujemy pozostałymi kawałkami torrone. Wlewamy na wierzch pozostałą masę.
Deser wkładamy do zamrażalnika na ok 4 godzin.
Przed podaniem wyciągamy go przynajmniej 20 minut wcześniej.
Torrone jest w sprzedaży przeważnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Gdy nie jest dostępny zastępuje go cienkimi płatami biszkoptu (ok 1 cm) namoczonego w dowolnym likierze.
A oto zdjęcia różnych rodzajów torrone. Zdjęcie wykonałam na przedświątecznym kiermaszu w Urbino.