Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Spód tarty to kruche ciasto.

Na moim blogu jest już przepis na kruche ciasto. Ale to jest przepis ekstra klasa, od mojej mamy. W skład wchodzą, między innymi, same żółtka a nie całe jajka (i to aż 3), kwaśna śmietana i zimne masło. Aby go przygotować też należy mieć wprawę. Szybkie zagniatanie (masło nie powinno rozgrzać się w dłoniach) plus odpowiedni czas schłodzenia ciasta zanim trafi do piekarnika.

Dlatego też mam drugi przepis na kruche ciasto. 

Prosty i szybki, bez masła i śmietany. Czyli dobry dla alergików! Wystarczy wymieszać i krótko wyrobić wszystkie składniki a potem upiec tartę zanim wszyscy pozbierają się z łóżek, albo zanim skończy się gotować zupa.

Ciasto po upieczeniu jest bardziej kruche niż z przepisu mojej mamy, ale kremowa nutella wspaniale współgra z ciastem.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100/120 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy)
  • 30 ml ciepłego mleka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia (płaska łyżeczka)
  • ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy
  • nutella

Sposób wykonania:

Rozbełtać widelcem w misce jajko i olej.

Dodać cukier, mąkę, ekstrakt wanilii, proszek do pieczenia (rozpuszczony w ciepłym mleku) i wymieszać wszystko razem lekko zagniatając. Chodzi o to aby dobrze połączyły się składniki.

Można do tego celu użyć robota kuchennego.

Przygotawać tortownicę o średnicy 25 cm (posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą albo mąką), rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm (wielkości ciut większej od tortownicy), wyłożyć ciasto na dno tortownicy, obciąć nadmiar po bokach i rozprowadzić nutellę na przygotowane ciasto. Ja nałożyłam pół centymetrową warstwę nutelli.

Ze skrawków (lub odłożonej wcześniej niewielkiej ilości cista) wykroić gwiazdki lub paski dekorując tartę.

Piec w rozgrzanym piekarniku (180′ C) przez ok. 25 min.

Słodka tarta z nutellą
Tagged on: