





Słodkie tortelli są jak małe pączki: puszyste, słodziutkie i apetyczne. Smażenie ich w głębokim oleju dodaje mu chrupką i jędrną skórkę.
Przepis pochodzi z programu „I menù di Benedetta”.
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju roślinnego
- 150 g mąki
- 1\2 opakowania proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier do posypania gotowych tortelli
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy olej w dużym, płaskim rondlu. Ciasto przygotowuję się w szybkim tempie, najlepiej więc mieć odpowiednio rozgrzany olej przed przygotowaniem ciasta.
CIASTO:
Ubijamy jajko z cukrem na gładką masę, dodajemy mleko i olej roślinny oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Przygotowane ciasto będzie miało konsystencje gęstej śmietany.
SMAŻENIE:
Nabieramy pół łyżki stołowej przygotowanego ciasta a drugą łyżką spychamy go na rozgrzany olej. Smażymy tylko kilka tortelli na raz, gdyż ciasto podczas smażenia wyrasta i mogłyby się posklejać podczas smażenia. Staramy się aby tortelli były jak najmniejsze.
Smażymy je na złoty kolor a po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym.
Gotowe tortelli obtaczamy w cukrze.
Poniżej wstawiam dla Was 30 sekundowy filmik z przepisem na „Tortelli ” z programu „I menù di Benedetta”
Dla mnie to wygląda jak polskie cudaczki 🙂 Przed nabraniem ciasta na łyżkę proponuję nabrać troszke twardej marmolady i to zanurzyc w cieście i następnie smażyc 🙂
Polskie cudaczki ?…nie znam :-S
Ale pomysł z marmoladą bardzo fajny ! B-)