Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Jeszcze jest zimno, więc pozwolę sobie go włożyć jako przepis na dzisiaj.

Smalec do chleba kiedyś był produktem, którym wielu smarowało chleb, bo go lubiła, ale większość się do tego nie przyznawała. Taki uboższy brat. A teraz wiele restauracji podaje chleb ze smalcem jako gustowną zakąskę.

Każdy ma swój własny przepis z upodobanymi przyprawami. I chociaż podstawowym produktem do wykonania smalcu to słonina i boczek to jednak  można go urozmaicić dodając na przykład jabłka (jak w moim przepisie).

Ten pyszny przepis na smalec znalazłam w książce kucharskiej Marka Łebkowskiego.

Składniki:

  • 350 g słoniny
  • 300 g wędzonego boczku
  • 100 g cebuli
  • 1 niewielkie jabłko
  • łyżeczka majeranku (jeśli posiadacie)

Sposób wykonania:

Słoninę i boczek kroimy w kostkę (wcześniej odcinając skórkę i ewentualne chrząstki). 

Na patelni, na małym ogniu, smażymy najpierw samą słoninę.

W miarę wytapiania się tłuszczu ze słoniny odlewamy go do miseczki. Gdy skwarki się zarumienią, wyjmujemy je z patelni łyżką cedzakową i odkładamy do słoika. 

Na 2 łyżkach tłuszczu ze słoniny smażymy teraz boczek. Wytopiony tłuszcz z boczku również odlewamy do miseczki (gdzie odlaliśmy wcześniej tłuszcz ze słoniny) a skwarki do słoika.

Teraz, na dwóch łyżkach tłuszczu, smażymy cebulę (pokrojoną w kostkę) i majeranek. 

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i smażymy, aż się zarumienią. 

Do słoika, gdzie wcześniej odstawiliśmy skwarki, dolewamy roztopiony tłuszcz ze słoniny i boczku, podsmażoną cebulę z jabłkiem i mieszamy. 

Odstawiamy do lodówki przygotowany smalec do zastygnięcia.

Smalec z jabłkami do chleba
Tagged on: