





Jest to przepis na przygotowanie świeżego łososia. Trochę w dziwnej oprawie, ale to tylko dlatego że z tym przepisem przystąpiłam do konkursu kuchni chińskiej.
Ryba jest delikatnie opiekana na maśle a gładki sos został doprawiony ziarnami czerwonego pieprzu.
Składniki :
- porcja świeżego łososia
- czerwony pieprz w słonej zalewie
- kostka rosołowa rybna ( może być warzywna)
- masło
- szczypiorek, sól
- makaron sojowy
Sposób przygotowania :
Umytego łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na duże kawałki i lekko posolić.
W niewielkim rondelku rozpuścić pół kostki rosołowej, rybnej w szklance zimnej wody. Dodać łyżeczkę mąki i dwa rozgniecione ziarna czerwonego pieprzu. Dobrze zamieszać i zagotować.
Na patelni teflonowej, z odrobiną masła, podsmażyć kawałki łososia obracając go delikatnie od czasu do czasu.
Przygotować makaron sojowy ( wg przepisu na opakowaniu). Odcedzony makaron pokropić olejem ( lub rozpuszczonym masłem) aby się nie posklejał.
Ułożyć na talerzu „gniazda” z makaronu, nałożyć na nie kawałki podsmażonego łososia i polać przygotowanym sosem.
Udekorować danie ziarnami czerwonego pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.