





Wpisuję go jako przepis podstawowy, chociaż w pojedynkę jest wspaniałym sosem do każdego rodzaju makaronu. Nie ważne czy to będą spaghetti, rurki ( małe i większe) czy wstążki.
Użyjemy go również do różnego rodzaju zapiekanek z makaronem lub warzywami.
Skadniki:
- ok 300 g mielonego, mięsa wołowego
- marchewka
- cebula
- por naciowy
- czosnek
- kostka rosołowa
- sól
- olej z oliwek
Sposób wykonania:
Pokrojoną w kostkę cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Drobno kroimy lub ścieramy na tarce resztę warzyw. Dodajemy do rondla i podsmażamy wszystko na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy mielone mięso, kostkę rosołowa i podsmażamy wszystko na większym ogniu.
Dodajemy sos pomidorowy i niewielką ilość wody jeśli sos jest gęsty.
Pozostawiamy gotujące się ragu na małym ogniu. Najlepsze ragu wymaga dłuższego gotowania, nawet godzinę (dolewając wody jeśli potrzeba i mieszając od czasu do czasu).
*-:)
Ragu można zamrozić, najlepiej w gotowych porcjach ! Raz rozmrożonego sosu nie wolno ponownie zamrażać !