





Składniki na jedną osobę:
- 100 g spaghetti
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka pokrojonego w kostkę boczku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżka utartgo parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Ma być chrupiący.
Zagotowć wodę na makaron i do posolonego wrzątku wrzucić spaghetti.
Rozbełkotać jajko, dodać łyżeczkę śmietany, parmezan, łyżkę oleju z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Do usmażonego boczku dodać ugotowane spaghetti, wymieszać, dodac przygotowany sos jajeczny i znowu dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanych spaghetti już nie podsmażamy. Sos powinien być kremowy a jajko nie powinno być ścięte.
Spaghetti alla carbonara