





Napewno dla tych, co nie lubią godzinami przesiadywać w kuchni na pichceniu skomplikowanych dań.
Razowe spaghetti (na długo pozostawiają uczucie sytości) i prosty sos na oleju z oliwek, z czosnkiem, z świeżą pietruszką i z ostrym w smaku pecorino.
Składniki :
- spaghetti z razowej mąki (około 120 g na jedną porcję)
- czosnek
- świeża natka pietruszki
- pecorino (włoski ser z mleka owczego, dojrzewający, twardy, pikantny)
- olej z oliwek
Sposób przygotowania:
Do posolonej, gotującej się wody wrzucamy makaron.
W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej z oliwek.
Drobno siekamy czosnek i świeżą pietruszkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek ( nie powinien zbrązowieć bo będzie gorzki !)
Cedzimy makaron i wrzucamy go na patelnie gdzie wcześniej podsmażyliśmy czosnek. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką i podsmażamy makaron przez chwilę.
Wykładamy makaron na talerze i posypujemy suto startym serem pecorino.
Przepis ten pochodzi z książki kucharskiej „L’estate in tavola – i primi”.