





Składniki na jedną osobę:
- łyżka oleju z oliwek
- łyżka pokrojonej drobno cebuli
- pół szklanki sosu pomidorowego
- 80 g tuńczyka z puszki (mała puszka)
- sól, pieprz
- drobno pokrojona, świeża pietruszka
- 100 g spaghetti
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać sos pomidorowy, posolić (niewiele, bo tuńczyk jest już słony).
Dusić na małym ogniu przez parę minut.
Dodać odsączonego z oleju tuńczyka i delikatnie zamieszać aby tuńczyk nie rozpadł sie na miazgę. Poddusić przez chwilę.
Dodać pieprzu.
Zagotować wodę na makaron i ugotowac spaghetti „al dente”.
Dodać część sosu do ugotowanego i odcedzonego makaronu, wyłożyć na talerz i polać resztą sosu z kawałkami tuńczyka. Posypać świeżą pietruszką.
Spaghetti z tuńczykiem