





Składniki :
- suszone pomidory
- kapary
- anchovis (solone sardele, alici, acciughe)
- czosnek
- ocet
- olej roślinny
Sposób przygotowania :
W obszernym garczku zagotowujemy biały ocet winny. Może być to ocet rozcieńczony z wodą ( jeśli nie lubimy pomidorów o zbyt ostrym smaku).
Przygotowane, suszone pomidory wrzucamy partiami do gotującego się octu. Jeśli wasze pomidory są bardzo suche (pomarszczone) gotujemy je w occie 5-6 minut albo więcej ( liczymy minuty od powtórnego zagotowania sie octu). Niezbyt suche pomidory wystarczy gotować 3 minuty.
Podgotowane w occie pomidory wyławiamy cedzakiem i osuszamy ! na bawełnianej ściereczce. Studzimy.
Obieramy czosnek i kroimy go na mniejsze kawałki, odcedzamy kapary z zalewy, czyścimy sardele z soli lub wyławiamy je z oleju.
Pomiędzy dwoma, ostudzonymi kawałkami pomidorów wkładamy 1-2 kapary i kawałek anchovis. Zamykamy pomidory jak kanapkę i układamy je równo w przygotowanym, wyparzonym i suchym ! słoju. Wypełniamy przygotowanymi pomidorami prawie cały słój posypując, od czasu do czasu obranym i pokrojonym czosnkiem. Nie uciskamy zbytnio pomiodorów w słoiku.
Zalewamy olejem (do pełna) przygotowane w słoju pomidory . Przed zakręceniem i odstawieniem słoików dolewamy jeszcze oleju który w międzyczasie dostał się pomiędzy pomidory. Pomidory powinny być kompletnie przykryte olejem.
Tak przygotowane pomidory są najlepsze do spożycia po kilkunastu dniach.