





Przepis ten dostałam od koleżanki z pracy- Giusepiny.
Jest to makaron typu wstążki z karczochami i speckiem. Speck produkowany jest w północnych Włoszech (Górna Adyga – południowy Tyrol). Jest to wędlina podobna do surowej szynki, ale mniej słona, smakowicie przyprawiona ziołami i lekko wędzona.
Składniki:
- makaron typu wstążki (jajeczny) ok. 100/120 g na porcje
- 2,3 karczochy (moje były mrożone)
- łyżka pokrojonego w paseczki specku
- olej z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
- parmezan
- świeża pietruszka
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy karczochy pokrojone w cienkie paseczki, solimy i smażymy przez chwilę. Zmniejszamy ogień, dolewamy trochę wody i dusimy karczochy w sosie czosnkowym aż będą miękkie.
Dodajemy speck (wcześniej pokrojony) i gotujemy wszystko przez chwilę aż smaki się połączą.
Do wrzącej, posolonej wody dodajemy makaron i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzony makaron dodajmy do przygotowanego sosu. Sos powinien być płynny, jeśli jest zbyt wysuszony dolewamy trochę wody w której ugotowaliśmy makaron.
Posypujemy tagliatelle świeżo pokrojoną pietruszką, mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy makaron parę sekund na patelni.
Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezano.