





Nie będzie to typowe włoskie danie. Dodatek sosu sojowego i orzechów typu anacardi dodadzą mu typowego, orientalnego smaku.
Do sosu dodane jest również mięso z piersi kurczaka, marchewka, por i pikantna papryczka.
Przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina Moderna ORO – pasta fresca di tradizione”
Składniki na 4 osoby :
- 400 g makaronu typu wstążki
- 200 g mięsa z piersi kurczaka
- 80 g orzechów „anacardi”
- 1 marchewka
- 1 łodyga pora naciowego
- 1 por biały
- 4 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek oleju
- szczypta pikantnej papryczki
- sól
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i zalewamy je sosem sojowym na 15 minut.
Umyte i obrane warzywa kroimy na cienkie paski.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki mięsa (wyłowione z sosu sojowego) i do lekko podsmażonego mięsa dodajemy teraz przygotowane warzywa, sos sojowy w którym marynowało się mięso, pikantną papryczkę i sól.
Podsmażymy wszystko przez parę minut ( na dość dużym ogniu) ciągle mieszając.
Kroimy na drobne kawałki orzechy i prażymy je przez chwilę na osobnej patelni (bez tłuszczu) aby wydobyć z nich intensywniejszy smak.
Gotujemy tagliatelle w gorącej, posolonej wodzie (al dente), odcedzamy i dodajemy je do przygotowanego sosu. Mieszamy wszystko razem nie odstawiając garnka z ognia Dodajemy niewielką ilość wody spod makaronu jeśli sos okaże się zbyt suchy.
Na koniec posypujemy orzechami i podajemy jeszcze ciepłe.
makaron na różne sposoby to coś czego nigdy nie zabraknie w mojej kuchni.
Smakowity pomysł!