





Makaron typu wstążki i suszone grzyby to kolejny mój przepis na makaron. Tym razem mój ulubiony.
Składniki na 1 osobę:
- 100 g makaronu typu wstążki
- garść suszonych grzybów
- 1/4 drobno pokrojonej cebuli
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pół kostki rosołowej (grzybowej)
- świeża pietruszka
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać wcześniej namoczone, (przynajmniej pół godziny) suszone grzyby i dolać wodę (przefiltrowaną) w której moczyły się wcześniej grzyby. Zagotowac. Następnie dodać do sosu pół kostki rosołowej (grzybowej) i łyżkę przecieru pomidorowego. Dusić wszystko na małym ogniu aż grzyby będą miękkie, ale nie rozleciane! Ugotowany makaron (wstążki) wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerze i posypać świeżą, drobno pokrojoną pietruszką oraz utartym parmezanem.
Tagliatelle z suszonymi grzybami