





Wędzony łosoś przewinął się już w moich przepisach nie raz. Były to tagliatelline (cienkie wstążki) z wędzonym łososiem i śmietaną oraz tramezzini.
Lubie tą delikatną i smaczną rybę. Dzisiaj więc podaje Wam następny przepis: sos do makaronu przygotowany z łososiem i pomidorkami lekko podsmażonymi na maśle. Do tego tylko odrobinę soli i pieprzu… et voilà
Składniki na 2 osoby:
- ok. 200 g makaronu typu tagliatelle (grube wstążki)
- 50 g wędzonego łososia
- ok 15/20 pomidorków koktajlowych
- płaska łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni pogrzewamy masło i dodajemy umyte, pokrojone na połowe, lub na ćwiartki, pomidorki koktajlowe. Solimy i podsmażamy przez chwilę. Można oczywiście podsmażać pomidorki w całości. Pokrojone jednak wypuszczają więcej sosu.
Do podsmażonych pomidorków dodajemy teraz wędzonego łososia w kawałkach. Dusimy wszystko na małym ogniu.
W międzyczasie do gotującej i posolonej wody wrzucamy tagliatelle. Po paru minutach odcedzamy makaron (na wpół ugotowany) i dodajemy go do przygotowanego sosu. Dusimy wszystko aż smaki sie połączą a makaron dogotuje.
Serwujemy tagliatelle z łososiem i pomidorkami posypane świeżo zmielonym pieprzem.