





Ten delikatny, jajeczny makaron typu cienkie wstążki może być wytwornym, pierwszym daniem na bezmięsną, wigilijną kolację lub na Sylwestra.
Dadanie do sosu niewielkiej ilości podsmażonej cebuli i świeżo zmielonego pieprzu daje mu niepowtarzalny, lekko pikantny smak.
Składniki na 2 osoby:
- 50 g wędzonego łososia
- 200 ml śmietany (nie kwaśnej)
- łyżeczka drobno posiekanej cebuli
- 200 g jajecznego makaronu typu cienkie wstążki
- kopiasta łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle lekko podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę (powinna być tylko szklista).
Dodać wędzonego łososia – pokrojonego na mniejsze kawałki i podsmażyć wszystko przez chwilę.
Mieszając wlać pomału przygotowaną śmietanę. Jeśli jest zbyt gęsta dodać trochę mleka. Posolić i zagotować.
Ugotować tagliatelline w dużej ilości wrzącej, posolonej wody , odcedzić i dodać makaron do sosu. Zamieszać.
Wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać jeszcze ciepłe.
Właśnie to danie wzbogaciło nasz wigilijny stół.
Juz kiedys gotowalam ten makaron, tylko dodawalam jeszcze odrobine koperku….pychota!
dzieki przesyłka juz doszla:):*