Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Tarta to najbardziej klasyczny z deserów, prosty tort z ciasta kruchego i dżemu. Idealna na śniadanie, na przekąskę lub do herbaty.

Zaczyna się od bazy z ciasta kruchego, którą można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Po rozwałkowaniu i nadaniu kształtu w formie wystarczy nadziać ją dżemem morelowym lub czymkolwiek innym.

Ciasto kruche można również dowolnie aromatyzować według własnego uznania.

 

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy)
  • 30 ml ciepłego mleka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia (płaska łyżeczka)
  • ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy
  • dżem morelowy

Sposób wykonania:

Rozbełtać widelcem w misce jajko i olej.

Dodać cukier, obydwie mąki, ekstrakt wanilii, proszek do pieczenia (rozpuszczony w ciepłym mleku) i wymieszać wszystko razem lekko zagniatając. Chodzi o to aby dobrze połączyły się składniki.

Można do tego celu użyć robota kuchennego.

Przygotawać tortownicę o średnicy 25 cm (posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą albo mąką), rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm (wielkości ciut większej od tortownicy), wyłożyć ciasto na dno tortownicy, obciąć nadmiar po bokach i rozprowadzić dżem morelowy na przygotowane ciasto.

Ze skrawków (lub odłożonej wcześniej niewielkiej ilości ciasta) wykroić paski dekorując tartę.

Piec w rozgrzanym piekarniku (180° C) przez ok. 25 min.

 

Tarta z dżemem morelowym
Tagged on: