





„Tortelli di zucca” znane również jako „Tortelli Mantovani” to dawna, chłopska tradycja kulinarna w Północnych Włoszech. Przede wszystkim w takich regionach jak Parma, Reggio-Emilia, Piacenza czy Cremona. Obecnie „Tortelli di zucca” spożywane są na codzień, dawniej jednak były one tradycyjnym daniem na Wigilię Bożego Narodzenia.
Skład nadzienia może się lekko zmieniać w zależności od regionu lecz istotną cechą tego dania jest połączenie słodkiego smaku dyni, ze słonym parmezanem i słodko-gorzkimi ciasteczkami „Amaretto” .
Składniki:
NA FARSZ:
- 200 g oczyszonej dyni
- 1 lub 2 ciastka „Amaretti”
- 2 łyżki startego sera parmezano
- szczypta gałki muszkatałowej
NA CIASTO:
- 200 g mąki
- 1 jajko
- sól
DO PRZYPRAWIENIA:
masło, ser parmezan, świeże listki szałwi
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Do przesianej mąki dodajemy jajko, sól i niewielką ilość wody. Zagniatamy elastyczne ciasto.
FARSZ:
Oczyszczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 180 °C przez 30 – 40 minut.
Dynię możemy rownież ugotować w kuchence mikrofalowej lub poddusić na patelni. Nie gotujemy jej w wodzie. Dynia ugotowana w ten sposób jest zbyt wodnista i nie nadaje się na farsz!
Ostudzoną dynię miksujemy wraz z serem parmezano i ciastkami typu „Amaretti”, dodajemy szczyptę gałki muszkatałowej.
Jeśli Wasz farsz jest zbyt rzadki dosypujemy dodatkowo ser parmezano.
Rozwałkujemy przygotowane ciasto na pierogi, wykrawamy prostokąty, nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy tworząc tradycyjne, dla tortelli di zucca, kwadraty.
Gotujemy partiami w dużej ilości gorącej, posolonej wody.
Ugotowane tortelli wyławiamy cedzakiem i odkładamy na patelnię gdzie wcześniej podgrzaliśmy masło ze świeżymi listkami szałwi. Lekko mieszamy.
Serwujemy jeszcze ciepłe posypując startym serem parmezano.
Tortelli di zucca – czyli pierogi z dyni