





Składniki:
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ½ cebuli
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokroić drobno cebulę.
Na patelni, z dużą ilością gorącego oleju, zeszklić ziemniaki. Powinny się „ugotować” w oleju a nie upiec.
Rozbełkotać całe jajka i odcedzone z oleju ziemniaki („ugotowane” do miekkości) dodać do jajek. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę , wyłowić ją z patelni i dodać ją do masy jajecznej. Tak przygotowaną masę (jajka, ziemniaki i cebula) posolić i dodać dużo pieprzu. Delikatnie zamieszać.
Odlać z patelni nadmiar tłuszczu (w którym wcześniej smażylismy ziemniaki i cebulę). Pozostaly olej dobrze podgrzać i smażyc na nim placek jajeczny z obu stron.
Tortilla ziemniaczana