





Składniki:
- opakowanie chleba na tramezzini (250 g)
- 10 dkg szynki
- ok 300 ml majonezu
- grzybki konserwowe – 2 łyżki
- świeża natka pietruszki
- czosnek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do majonezu dodajemy pokrojone ( u mnie na cienkie paski) konserwowe grzyby, drobno posiekaną pietruszkę, niewielką ilość startego czosnku, sól i pieprz.
Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Konserwowe grzyby można zastąpić pieczarkami podsmażonymi wcześniej na oleju. Do majonezu dodajemy je schłodzone !
Tak przygotowanym majonezem smarujemy 2 kromki chleba na tramezzini. Następnie ( na jedną z nich) nakładamy cienko pokrojone plasterki szynki. Zlepiamy dwie kromki chleba ze sobą (szynka powinna pozostać pośrodku), owijamy w folie spożywczą i schładzamy.
Schłodzone tramezzini kroimy na mniejsze porcje i podajemy zimne.
Tramezzini z grzybami i szynką