Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

To kolejny przepis na tego rodzaju kanapki. Tym razem delikatne kromki chleba przekładane są plasterkami świeżych pomidorów, grillowaną cukinią i kremowym serkiem typu philadelphia.

Przepis pochodzi z miesięcznika „Cucinare  bene”.

Składniki:

  • 8 kromek chleba na tramezzini (ok 200 g)
  • 200 g serka typu philadelphia
  • 2 cukinie
  • 3 pomidory
  • pietruszka, czosnek, sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Umyte cukinie kroimy wzdłuż na 5 mm paski. Rozgrzewamy patelnię(teflonową, na bisteki lub żeliwną) i bez tłuszczu grillujemy lub opiekamy przez 3 minuty, z każdej strony, przygotowane warzywa. Gotowe cukinie skrapiamy olejem (najlepiej z oliwek) lekko solimy, pieprzymy i odstawiamy do ostygnięcia.

Opłukane pomidory kroimy na 1/2 cm plasterki, układamy na ręczniku papierowym, lekko solimy i pozostawiamy na 10  minut aby puściły wszystką swoją wodę.

Następnie  drobno siekamy świeżą pietruszkę (wystarczy łyżka stołowa) i pół małego ząbka czosnku. Posiekane zioła i szczyptę soli dodajemy teraz do sera typu pfiladelphia. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.

A oto jak przygotowałam tramezzini.

Najpierw kromkę chleba smarujemy serem, następnie układamy plasterki pomidorów (lekko jeden  na drugim). Na koniec plasterki grilowanej cukini. Tak przygotowaną kromkę przykrywamy następną (bez farszu).

 

Gotowe tramezzini owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez przynajmniej pół godzinny. Schłodzone kanapki kroimy na tradycyjne trójkąty.

 

Tramezzino z serem i warzywami
Tagged on:                         

4 thoughts on “Tramezzino z serem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *