





Obserwując duże zainteresowanie na moim blogu przepisem na „Tramezzino, czyli włoska kanapka” postanowiłam pokazać Wam następny przepis na tego typu kanapki.
Delikatne kromki chleba na tramezzino posmarowane są serkiem typu Philadelpfia (z dodatkiem świeżego szczypiorku), do tego plasterki wędzonego łososia, a na uwieńczenie smaków – plasterki świeżego ogórka.
Składniki:
- chleb na tramezzini
- 150 g wędzonego łososia w plasterkach
- 200 g serka typu Philadelpfia
- 2 średnie, świeże ogórki sałatkowe
- świeży szczypiorek
- sól
Sposób przygotowania:
Drobno kroimy umyty i osuszony szczypiorek. W niewielkiej miseczce mieszamy ser ze szczypiorkiem. Lekko solimy jeśli potrzeba.
Oddzielamy cienkie płaty łososia.
Jeśli łosoś jest w jednym, grubym plasterku kroimy go na drobne kawałki lub paseczki.
Obieramy ogórki i kroimy je na plasterki (jak na mizerię). Solimy i pozostawiamy aby puściły wodę, delikatnie odciskamy.
*-:) Jeśli kanapki będą zjadane od razu możemy pominąć tą czynność i dopiero co pokrojony ogórek, rozłożyć na kanapce.
W przeciwnym razie, świeży ogórek, wcześniej czy później, puści wodę w kanapce i niegustownie rozmoczy delikatne kromki chleba na tramezzino.
A oto jak układałam składniki na mojej kanapce :
Tak przygotowaną kromkę chleba na tramezzino przykrywamy następną kromką (bez nadzienia), zawijamy w folię plastikową i schładzamy w lodówce. Przed podaniem kroimy na tradycyjne trójkąty.