





Trofie to typowy makaron z Ligurii. Jest podłużny (ok 5,6 cm), cienki i skręcany w poprzek specjalnym ruchem nadgarstka.
Przeważnie podaje się go z pesto z bazylii, często z dodatkiem fasolki szparagowej i ziemniaków.
Dzisiejszy mój przepis, z tym charakterystycznym makaronem, to również tradycynie z pesto. Tym razem z dodatkiem podsmażonych grzybów i cukinii.
Przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina-no problem”
Składniki na 4 porcje :
- 400 g makaronu typu trofie
- ok 200 g pieczarek (lub innych grzybów)
- 2 cukinie
- 150 g gotowego pesto z bazylii
- olej, czosnek, sól, pieprz
- parmezan
Sposób przygotowania :
Umyte, osuszone pieczarki i cukinie kroimy na plasterki.
Rozgrzewany olej na patelni i podsmażamy czosnek. Wyławiamy go z oleju jak lekko się zarumieni ale nie zbrązowieje.
Do gorącego, aromatyzowanwego czosnkiem oleju, dodajemy przygotowane pieczarki i cukinie. Solimy, dodajemy pieprzu i podsmażamy przez 5- 6 minut często mieszając.
Gotujemy trofie w dużej ilości wrzącej, posolonej wodzie (czas gotowania wg przepisu na opakowaniu), odcedzamy i dodajemy do podsmażonych warzyw. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 1 min aby smaki się połączyły. Odstawiamy z ognia.
Do gotowego pesto dodajemy łyżkę gorącej wody (tą, w której gotowaliśmy makaron) a następnie wlewamy pesto do makaronu. Mieszamy i wykładamy na talerze posypując przed podaniem startym parmezano.