





Składniki:
- świeża papryka
- 200 g wołowego, mielonego mięsa
- marchewka
- cebula
- por naciowy
- sos pomidorowy
- vegeta albo kostka rosołowa
- olej
Sposób przygotowania:
Odcinamy górną część papryki, rozcinamy wzdłuż ( nie do końca), czyścimy z nasion i płuczemy paprykę pod bieżącą wodą.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy por naciowy i marchewkę ( wcześniej umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę). Podsmażamy wszystko aż warzywa będą miękkie.
Do warzyw dodajemy zmielone, wołowe mięso i vegetę ( lub kostkę rosołową). Smażymy na średnim ogniu.
Do wysmażonego mięsa dolewamy sos pomidorowy. Mieszamy i nadal gotujemy na niewielkim ogniu.
Mój sos pomidorowy był gęsty więc dolałam 1/2 szklanki wody.
Gotujemy wszystko aż składniki dobrze się połączą i całkowicie wyparowuje woda. Mieszamy aby nie przypalic !!!
Nadziewamy papryki przygotownym mięsem z warzywami i układamy je równo na posmarowanej olejem brytfance. Skrapiamy olejem przygotowaną paprykę.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku ( 180 stopni C) aż papryka będzie miękka. 30/40 minut – w zależności od rodzaju papryki.