





Włoska salsiccia to surowa,wieprzowa kiełbasa z dodatkiem wina, zaprawiana solą, pieprzem i czosnkiem. W sprzedaży znajdują się również salsiccie z dodatkiem różnych innych przypraw jak np. kminek, ostra papryczka a nawet tartufo.
W moich przepisach są już przepisy z tą bardzo apetyczną kiełbasą.
Dzisiaj przedstawiam wam następny przepis : zapiekankę z ziemniakami, salsiccią i pieczarkami. Wszystko zaprawione olejem z oliwek, świeżym rozmarynem, solą i pieprzem.
Składniki:
- ziemniaki – najlepiej wybrać odmianę sałatkową. Ten rodzaj ziemniaków nie rozlatuje się podczas gotowania czy pieczenia.
- świeże pieczarki ( lub inny rodzaj grzybów)
- salsiccia – można ją zastąpić ulubioną, wieprzową kiełbasą
- olej z oliwek
- sól, pieprz
- rozmaryn
- czosnek
Sposób wykonania:
Obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy na niewielkie kostki. Moje pokroiłam na ok. 2/2 cm.
Opłukane pieczarki kroimy na ćwiartki.
Salsiccie możemy pozostawić w całości zawijając ją wokół siebie (zwłaszcza jeśli jest cienka) lub pokroić na mniejsze kawałki.
Obieramy i kroimy czosnek na ćwiartki.
Mieszamy w misce wszystkie składniki, solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem.
Na wysmarowanej niewielką ilością oleju brytfance rozkładamy równo przygotowane składniki.
Zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku ( 200 °C) przez ok 30 minut.
patate e funghi dobry pomysl :-))) zrobie chyba na swieta, tylko z innym miesem. Pozdrawiam.
anthonyb !!!!
Słyszec to od Ciebie to dla mnie naprawdę duzy komplement !!!!
Ale dlaczego nie salsiccia…nie lubisz ?? W Napoli napewno przygotowują ją jeszcze smaczniejszą !!!
uwielbiam zapiekane ziemniaki 🙂