Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Włoska salsiccia to surowa,wieprzowa kiełbasa z dodatkiem wina,  zaprawiana solą, pieprzem i czosnkiem. W sprzedaży znajdują się również salsiccie  z dodatkiem różnych innych  przypraw jak np. kminek, ostra papryczka a nawet tartufo.

W moich przepisach są już przepisy z tą bardzo apetyczną kiełbasą.

Dzisiaj przedstawiam wam następny przepis : zapiekankę z ziemniakami, salsiccią i pieczarkami. Wszystko zaprawione olejem z oliwek, świeżym rozmarynem, solą i pieprzem.

Składniki:

  • ziemniaki – najlepiej wybrać odmianę sałatkową. Ten rodzaj ziemniaków nie rozlatuje się podczas gotowania czy pieczenia.
  • świeże pieczarki ( lub inny rodzaj grzybów)
  • salsiccia – można ją zastąpić  ulubioną, wieprzową kiełbasą
  • olej z oliwek
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • czosnek

 Sposób wykonania:

Obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy na niewielkie kostki. Moje pokroiłam na ok. 2/2 cm.

Opłukane pieczarki kroimy na ćwiartki.

Salsiccie możemy pozostawić w całości zawijając ją wokół siebie (zwłaszcza jeśli jest cienka) lub pokroić na mniejsze kawałki.

Obieramy i kroimy czosnek na ćwiartki.

Mieszamy w misce wszystkie składniki, solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem.

Na wysmarowanej niewielką ilością oleju brytfance rozkładamy równo przygotowane składniki.

Zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku ( 200 °C) przez ok 30 minut.

 

Zapiekane ziemniaki z grzybami i salsiccią
Tagged on:                 

3 thoughts on “Zapiekane ziemniaki z grzybami i salsiccią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *