





Ten makaron, zazwyczaj, przygotowujemy jeśli nie zdążyliśmy zrobić zakupów a mamy ochotę (mimo wszystko) na coś specjalnego. Na pewno wiecie, że w każdym włoskim domu nie zabraknie nigdy makaronu, sosu pomidorowego i sera parmezanu. I jak w każdym innym domu – mleka i mąki.
Z tych właśnie składników przygotowujemy sobie zapiekany makaron.
Po zapieczeniu (poprzez połączenie sosu pomidorowego z beszamelem) środek zapiekanki pozostaje kremowy a powierzchnia, posypana wcześniej startym serem – chrupka i apetyczna.
Ten „Makaron zapiekany”, też jest naszym ulubionym, ale należy do niego przygotować sos mięsny (jeśli oczywiście nie zapomni się wcześniej zakupić mielonego mięsa 🙂 ), i posiada się wystarczająco czasu.
Składniki na 2 osoby:
- 200 g makaronu typu rurki
- 3 -4 łyżki startego sera parmezanu (lub każdego, innego żółtego sera)
SOS POMIDOROWY:
- 200 ml sosu pomidorowego
- olej (najlepiej z oliwek)
- sól, czosnek, suszona ostra papryczka
SOS BESZAMELOWY:
- 300 ml mleka
- 1 kopiasta łyżka mąki
- odrobinę masła
- sól
Sposób przygotowania:
Przygotowujmy sos pomidorowy podsmażając na rozgrzanym oleju czosnek i pikantną papryczkę. Następnie wlewamy na patelnię sos pomidorowy, trochę wody – jeśli sos jest gęsty, oraz szczyptę soli. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż smaki się połączą. Pikantna papryczka nie jest oczywiście obowiązkowa. My jednak lubimy pikantnie 🙂
W międzyczasie, do 2/3 gotującego się mleka dodajemy trochę masła, soli i kopiastą łyżkę mąki rozpuszczoną w 1/3 zimnego mleka. Wlewając mleko z mąką mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Zagotowujemy wszystko przez minutę i odkładamy z ognia.
W dużej ilości posolonej wrzącej wody gotujemy makaron na pół twardo, odcedzamy, mieszamy z sosem pomidorowym i beszamelem a następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy startym serem…..
I zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° aż powierzchnia zapiekanki będzie złotawa.
Ilość startego sera do posypania zapiekanki jest dowolna. Nie będą ukrywać, że im więcej sera, tym smaczniejsza zapiekanka.