





Latem ze świeżych warzyw, zimą z mrożonki… zawsze dobra i sycąca.
Składniki:
- 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- 2 średnie ziemniaki
- 2 garści rożnych, drobno pokrojonych warzyw : marchewka, cukinia, groszek cukrowy, szparaga, pieczarki, fasolka szparagowa, kalafior….. ( może być mrożonka)
- łyżeczka vegety lub kostka rosołowa
- olej z oliwek (może być masło)
- śmietana
Sposób przygotowania:
W szerokim rondlu zeszklić na oleju drobno pokrojona cebulę. Dodać ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę i chwilę wszystko podsmażyć.
Następnie dodać mieszankę warzywną ( mrożonki nie trzeba rozmrażać) i łyżeczkę vegety. Znowu wszystko podsmażyć ciągle mieszając.
Podsmażone warzywa zalać gorącą wodą i gotować aż będą miękkie.
Na koniec, ewentualnie, doprawić śmietaną.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.
*-:) Jeśli nie używacie śmietany do zupy (lub akurat jej nie posiadacie) można zastąpić ją mąką (płaska łyżka stołowa) rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnego mleka. Gładką masę z mąki i mleka wlewamy pomału do gotującej się zupy, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotowa zupa z dodatkiem mąki powinna gotować się jeszcze przez parę minut.