





Składniki:
- świeże pieczarki
- ziemniaki
- cebula
- vegeta lub kostka rosołowa
- śmietana
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
- masło
Sposób przygotowania :
W niewielkim rondlu podgrzać masło. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle.
Umyć i pokroić pieczarki, dodać do rondla i smażyć wraz z cebulą. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Dodać do rondla i podsmażyć przez chwilę ciągle mieszając.
Do podsmażonych warzyw dolać gorącą wodę i dodać vegetę. Gotować wszystko aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozleciane.
Gotową zupę pieczarkową doprawić śmietaną.
Przed podaniem obficie posypać świeżymi , drobno pokrojonymi liśćmi pietruszki.
KOMENTARZE :
SYLWIA pisze:
Zupa rewelacja !!!
Tego mi trzeba, proste szybkie danie a zarazem smaczne.
Dziekuje za ten przepis.
ODPOWIEDŹ :
EVI pisze :
Cieszę się że zupa się udała. Cała tajemnica dobrej pieczarkowej to podsmażenie pieczarek z cebułą na maśle. W taki sposób wydobywa sie z nich cały smak i aromat. Wrzucenie grzybów czy innych warzyw do wrzątku, bez wcześniejszego podsmażenia, nigdy nie dałoby takiego rezultatu.
Dziekuję i nadal zapraszam.