





To również smak z dzieciństwa.
Smaczny rosół z grysikiem, z niewielkimi kawałkami mięsa i z ugotowanymi warzywami z rosołu.
Składniki:
ROSÓŁ
- ¼ kury
- średnia cebula, marchewka, por naciowy, pietruszka
- vegeta lub kostka rosołowa
- GRYSIK
Sposób przygotowania:
Kurę umyć, włożyć do rondla i zalać zimną wodą tak aby płyn przykrywał mięso. Dodać vegetę i gotować na niewielkim ogniu do miękkości.
Jarzyny oczyścić, pokroić na ćwiartki i dodać do zupy.
Rosół powinien gotować się bardzo długo na niewielkim ogniu.
Gotowy rosół przecedzić i doprawić do smaku.
Pokroić na drobną kostkę wyłowione, ugotowane warzywa z rosołu. Odzielić mięso od kości i również drobno pokroić. Dodać wszystko do rosołu. Zagotować.
Do gotującego się rosołu z warzywami dosypać grysik (jedną łyżke na porcję) i gotować jeszcze przez 5-7 minut.
Zupa staropolska, czyli rosół z grysikiem